Over Davidsfonds Academie: Amandus en de kerstening van Vlaanderen

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

16 nov t/m 07 dec
Deurle - Centrum De Vierschaar

Davidsfonds Academie: Amandus en de kerstening van Vlaanderen

Aan één mirakel had de heilige Amandus genoeg om de koppige Gentenaars te bekeren tot het christendom. Zo stelden zijn middeleeuwse biografen de kerstening in Vlaanderen voor. Maar zo eenvoudig was het natuurlijk niet. Om het complexe proces van de kerstening van de samenleving in Vlaanderen te begrijpen, keert Geert Berings een heel eind terug in de tijd. 

Hoe drukten de Romeinse veroveraars in de eerste eeuwen van onze jaartelling in onze regio hun stempel op de samenleving? Wat bleef er van die romanisering over toen ze de controle verloren en Germaanse boeren de vrijgekomen gronden innamen? Hoe verliep in de 7de eeuw de confrontatie tussen die eenvoudige Franken en de missionarissen uit het zuiden? Een bijzonder boeiend verhaal.

I.s.m. Davidsfonds Regio Latem-Deurle, Nazareth-Eke, De Pinte

Van donderdag 16 november 2023 om 14:00 uur t/m donderdag 7 december 2023 om 14:00 uur

Davidsfonds Academie: ‘Amandus en de kerstening van Vlaanderen’.

Om het complexe proces van de kerstening van de samenleving in Vlaanderen te begrijpen, keert Geert Berings (historicus, gespecialiseerd in de vroege middeleeuwen) een heel eind terug in de tijd. Hoe drukten de Romeinse veroveraars in de eerste eeuwen van onze jaartelling in onze regio hun stempel op de samenleving? Wat bleef er van die romanisering over toen ze de controle verloren en Germaanse boeren de vrijgekomen gronden innamen? Hoe verliep in de 7de eeuw de confrontatie tussen die eenvoudige Franken en de missionarissen uit het zuiden? Een bijzonder boeiend verhaal.

Davidsfondsleden 64 euro; niet-leden 79 euro. Inschrijven via www.davidsfond.be/academie.

Vierschaar, Deurle, 14-16 u.

I.s.m. Davidsfonds Regio Latem-Deurle, Nazareth-Eke, De Pinte

Voor meer details en inschrijvingen zie

https://www.davidsfonds.be/academie/taal/detail/4533/amandus-en-de-kerstening-van-vlaanderen

Geert-Berings2

Labels: Religie & ZingevingLezingActiviteitEuropaMiddeleeuwenDavidsfonds Academie